Blog

Detinjstvo satkano od pesme i igre

Detinjstvo satkano od pesme i igre

Stručnjaci širom sveta tvrde da je za učenje i ponašanje dece veoma važna muzička stimulacija bebe još tokom trudnoće. Naime, sluh je prvo čulo koje se se razvija kod fetusa i koje plod registruje već u 16. sedmici trudnoće. Beba u stomaku oko 20.nedelje počinje da reaguje na zvuke koji dopiru izvan majčinog tela. Eksperti savetuju trudnicama da slušaju klasičnu muziiku koja bebi u stomaku donosi dobrobit i mir, a budućoj majci pomaže da uspostavi kontakt sa svojim detetom i pre nego što izađe u svet, uživajući u drugom stanju.

Bebina izloženost muzici u majčinom stomaku ima pozitivan uticaj na kasniji psihički, emotivni, duhovni I intelektualni razvoj. Neprocenjiv značaj muzike za psihofizički razvoj dece ogleda se  u činjenici da muzika podstiče razvoj intelgencije, koordinacije, sposobnosti koncentracije i kreativne individualnosti . Naučnici su ustanovili da su strukture koje ine muziku identične strukturama na osnovu kojih funkcioniše ljudski mozak. Zato muzika ima pozitivan uticaj na celokupni nervni sistem, a tako i na oblikovanje karaktera što povrđuje i česta praksa da ljude I prijatelje neretko “selektujemo” prema vrsti muzike koju slušaju.

Zvečke su i najčešće prve „muzičke“ igračke kojima je dete izloženo dolaskom u porodicu. S obzirom da dete od najranijeg uzrasta na zvuke reaguje izrazima radosti ili ljutnje, muzički instrumenti nisu samo zabava, nego i podsticajna igra značajna za razvoj i upoznavanje temperamenta deteta. Deca dok se igraju muzičkim instrumentima, izražavaju emocije, upoznaju okuženje, uviđaju da različitim udarcima u bubanj ili ksilofon, proizvode različite zvuke. Na taj način se zabavljaju i uče tonove, obraćaju pažnju na promenu melodije i istažuju. U isto vreme, deca uz muzičke instrumente poboljšavaju održavanje pažnje, koncentracije, aktiviraju različite pokrete mišića i šake razvijajući finu motoriku. Kako je pri izboru sredstava za igru veoma važna bezbednost, na tržištu Srbije su dostupni muzički instrumenti svetski priznatog brenda KidKraft    https://igrackeplus.rs/collections/igracke-i-setovi-za-igru/muzicki-instrumenti , potpuno usklađeni sa zahtevnim standardima evropske direktive o sigurnosti igračaka.

KidKraft ksilofon i bubanj, od prirodnih materijala i veselih boja za lakše i lepše učenje nota predstavljaju pravi izbor za dečiji iskorak  u svet muzičkih snova. Jednostavni i laki, idealni za male i nežne dečije ruke, muzički instrumenti KidKraft  su bezbedna ulaznica u detinjstvo, satkano od pesme i igre :-) 

 

 

Ostavite komentar