Dečaci i automobili: Igra koja nikada ne prestaje

Ne postoji igračka koja je toliko vezana uz dečake koliko automobili. Dečaci se u automobile zaljube u doba kada još ne mogu ni da govore, a igra s njima nikada ne prestaje. 

Zaista, jednom kada zamene male automobile s onim pravima, voze ih do kad god penzija pokriva troškove popravaka i servisiranja.

I devojčice se igraju s automobila, ali nikada toliko opsesivno kao dečaci.

Automobili su zapravo veoma jednostvane igračke, a pružaju sate zabavne igre kroz celo detinjstvo. Kako dete raste, igra sa njima se menja iako automobili ostaju isti.

Vau, to je automobil

U trenutku kada beba počinje da sedi, puzi, lovi i grabi stvari, automobil postaje zanimljivost. On se kotrlja kada se pogura i točkovi mu se okreću. Vauuuu.

Beba počinje da shvata osnove guranja.

Automobil za igru uloga

Kako vreme odmiče, igra s automobilima postaje sve komplikovanija i složenija. Dete počinje da shvata da je mali automobil zapravo mala verzija velikog auta u kojem se s tatom i mamom vozi na sva zanimljiva mesta.

Automobili tada postaju jedni od glavnih aktera u igri uloga. Oni služe kao prevozno sredstvo u zamišljenoj igri za vožnju do vrtića ili lekara.

Trke automobila često su rezervisane za hodnik gde se posmatra koji će automobil biti brži, a automobili često voze i spust po toboganu.

Velika većina dece voli da skuplja igračke po principu “što ih više različitih imam, to bolje” pa tako gomilaju automobile , razvrstavaju ih i slažu.

Organizovanje je jedna od veština koju deca počinju da isprobavaju između druge i treće godine, a ako su kolekcionari automobila mogu ih razvrstavati po boji ili vrsti. Vole da ih slažu i u kamion za prevoz automobila.

U tom dobu uče nove reči i upijaju ih poput sunđera pa ako su jaaako zagrejani za vozila na četiri točka mogu brzo prepoznavati marke automobila, ako ih tome naučite.

“Ovo je sitjoen, ovo bejemve, a ovo pežo”, govore ljubitelji automobila od 2,5 godine.

Gradnja i garaže

U jednom trenutku, tamo između treće i četvrte godine, deca postaju ozbiljni graditelji. Od kockica se više ne grade samo visoki tornjevi već deca zaista mogu da izgrade ono što su zamislila, a uspevaju i da slože puzzle od nekih 12 komada.

Verovatno se pitate kakve to veze ima s automobilima? Velike. U tom dobu već mogu da konstruišu ozbiljnu pistu za vožnju od delova ili da slože garažu.

Slaganje garaže ili piste je zapravo baš poput slaganja puzzli ili kockica: dete od delova mora da složi zadatu celinu.

A znate šta još vole? Da prave tunele od praznih kartonskih rolni kuhinjskog papira. Kroz njih automobili baš savršeno prolaze.

Automobili za igru napolju

U jednom trenutku svaki dečak želi i automobil na daljinski. I to nije ništa loše, a još je zanimljivije kako stare igre s automobilima ne zapostavljaju.

Garaža, pista i brdo različitih automobila zanimljivi su im i u nižim razredima osnovne škole.

A mama svakog zaljubljenika u automobile ima po jedan ili nekoliko njih u svojoj torbi. Zašto? Jer su mali, a dete sa njima može svugde da se igra.

Kao što smo već spomenuli klinci vole automobile da spuštaju po toboganima, naročito za trkanje u disciplini spust, a piste za njih često se grade u pesku. Ako nema peska, onda ima krede pa se po asfaltu crtaju putevi.

Automobili su odlični i za sklapanje prijateljstva na igralištu: dečak s automobilima uvek će svojom igrom zainteresovati drugog dečaka.

Automobili mogu da se slažu i dok čekate hranu u restoranu i odlična su zamena za gledanje crtaća na telefonu.

Automobili nisu samo za dečake

Zašto automobil ne biste poklonili i devojčici? Iako tu igračku uvek vezujemo za dečke, i devojčicama je potrebno upoznavanje sa točkovima.

Zašto detetu uskratiti mogućnosti igre samo zato što je u katalogu s garažom dečak? Kada je dete malo, bez obzira na pol, treba mu ponuditi sve mogućnosti igre i igračaka.

A kasnije će dete samo da odluči šta ga više interesuje.

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave