Blog

Da igračke ne budu razbacane

Da igračke ne budu razbacane

Verovatno da ne postoji roditelj koji se nebrojeno puta nije susreo sa misterijom: kako da soba više ne bude u neredu I zašto su igračke svuda osim na svom mestu? Odgovor se možda krije u činjenici da  najbolje mesto za skladištenje sredstava za igru ne percepiraju isto odrasli I deca. Naime, ukoliko deca imaju previše igračaka u malo prostora, nered može da postane uzrok nervoze i osećaja bespomoćnosti kod odraslih. Pospremanje može da bude i uzrok svađe ako se zaboravi mesto na koje je ostavljena u datom momentu tražena igračka, a po nepisanom dečijem pravilu, najčešće hitno I baš u tom trenutku potrebna I neophodna za “mir u kući.

Pročitajte više

Dino avantura  u snu i na javi

Dino avantura u snu i na javi

Imajući u vidu da deca obožavaju da tragaju za informacijama, ali da ne mogu uvek da verbalizuju emocije, fascinacijom dinosaurusima indirektno izražavaju izvesne strahove sa svetom koji ga okružuje i pokušavaju da dobiju odgovore na  najrazličitija pitanja o nastanku sveta. Psiholozi smatraju da je interesovanje dece za dinosauruse pozitivan signal za razvijanje ljubavi prema učenju i znanju.

Pročitajte više

Detinjstvo satkano od pesme i igre

Detinjstvo satkano od pesme i igre

Deca dok se igraju muzičkim instrumentima, izražavaju emocije, upoznaju okuženje, uviđaju da različitim udarcima u bubanj ili ksilofon, proizvode različite zvuke. Na taj način se zabavljaju i uče tonove, obraćaju pažnju na promenu melodije i istažuju. U isto vreme, deca uz muzičke instrumente poboljšavaju održavanje pažnje, koncentracije, aktiviraju različite pokrete mišića i šake razvijajući finu motoriku. 

Pročitajte više

Razvoj empatije kod dece

Razvoj empatije kod dece

Vršnjačko nasilje tema je o kojoj se u poslednje vreme mnogo govori zbog, na žalost, njene učestalosti među decom. Imajući u vidu sve veći broj maloletnih nasilnika, pitanje nedostatka i potiskivanja empatije kod dece postaje sve aktuelnije. Stoga je pred roditeljima veoma odgovoran zadatak: usađivanje, negovanje i razvijanje empatije kod dece kao kamena temeljca u vaspitanju i izgradnji dobrog karaktera.

Pročitajte više