Da igračke ne budu razbacane

Verovatno da ne postoji roditelj koji se nebrojeno puta nije susreo sa misterijom: kako da soba više ne bude u neredu I zašto su igračke svuda osim na svom mestu? Odgovor se možda krije u činjenici da  najbolje mesto za skladištenje sredstava za igru ne percepiraju isto odrasli I deca. Naime, ukoliko deca imaju previše igračaka u malo prostora, nered može da postane uzrok nervoze i osećaja bespomoćnosti kod odraslih. Pospremanje može da bude i uzrok svađe ako se zaboravi mesto na koje je ostavljena u datom momentu tražena igračka, a po nepisanom dečijem pravilu, najčešće hitno I baš u tom trenutku potrebna I neophodna za “mir u kući.

Deca predškolskog uzrasta su potpuno sposobna da ostave prljavu garderobu u korpu sa veš, posudje na svoje mesto i da urade mnoge jednostavnije rutinske poslove, ali za razliku od ponašanja u vrtiću ili u gostima, vraćanje igračaka na svoje mesto, kod kuće doživljavaju kao kaznu. Ali to ne mora da bude tako. Kroz igru i zabavu, dete može da bude motivisano za pospremanje igračaka ako mu je jasno određen prostor za  odlaganje I ako im je na dohvat ruke.

Jednostavno rešenje je definisanje određenog prostora za određene igračke. Ugledni dečiji psiholozi i pedagozi saglasni su da, kao za učenje o svetu oko nas, dete kroz igru najjednostavnije usvaja I pravila kućnog reda.

Umesto nalepnica sa slikama ili napisanim upustvom šta gde stoji, jednostavno rešenje je da sve igračke budu na jednom mestu ali da budu odvojene tematski, pristupačne detetu. Vizuelno prijemčiva zbog različitih boja i sa nekoliko posuda za razvrstavanje, kvalitetna I funkcionalna KidKraft polica

https://igrackeplus.rs/collections/namestaj/products/polica-za-skladistenje-od-5-posuda-natural je pravo rešenje za smeštanje mnogo stvari na malo prostora. Usklađena sa zahtevnim evropskim standardima o bezbednosti dečijih stvari, polica je urađena sa mogućnošću jednostavnog pomeranja i postavljanja na najrazličitija mesta. Posebna pogodnost je njena funkcionalnost jer se može koristiti I nakon predškolskog perioda za odlaganje školskog materijala, nakita, alata, šminke I svega što je detetu neophodno za svakodnevnu upotrebu. A još je i otvorena pa drugari mogu da vide čime sve dete može da se pohvali . 

Uz dobru ideju i “Igračke plus” posao pospremanja može da bude ne samo dobra zabava, nego i užitak . Ako je u sobi postavljen I KidKraft krevet, odlazak u svet snova baš kao povratak u stvarnost mogu da budu obeleženi osmesima i sticanjem radnih navika koje se postepeno razvijaju. Za njihov početak nikad nije rano ali može da bude kasno.

Navike za rad kod deteta treba podsticati kontinuirano i postepeno ga osposobljavati za samostalnost. A uz primamljiv, fleksibilan I funkcionalan  prostor za stvari –pospremanje igračaka postaje igra koja je više od igre.  Konačno - recimo neredu zbogom :-) . 

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave