Mali kuvari  - veliki gurmani

Ako biste pedagoge i dečije psihologe pitali za savet kako da detetu predškolskog uzrasta nametnete zdrav režim ishrane i potrebu za osamostaljivanjem kroz rad, red i disciplinu, dobićete jednostavan odgovor: kroz igru!  Naravno, igra treba da bude primerena uzrastu i da detetu, pored zabave, predstavlja izvor saznanja i usvajanje određenih kodeksa ponašanja.

Uprkos različitom porodičnom, kulturološkom, geografskom podneblju odrastanja, u članku publikovanom u časopisu  Scientific American različiti stručnjaci došli su do identičnog zaključka: "Igra pretvaranja kod dece počinje obično u uzrastu od oko 2,5 godine i traje do polaska u školu, donoseći obilje kognitivnih benefita: razvoj govora, organizacionih veština, emocionalnog i društvenog razvoja, kreativnog razmišljanja."

Igra pretvaranja kroz detetovo eksperimentisanje preuzimanjem različitih uloga, motiviše dete razvija govor, empatiju, kreativnost a istovremeno, da na njemu prijemčiv način, usvaja pravila ishrane,  ponašanja i vrednosnog sistema.

Primera radi, u igri pripreme obroka za svoje igračke, ukućane, ljubimce i sebe,  dete preuzima različite uloge razvijajući empatijui i socijalne veštine.

Kako u igri “mašta može svašta”, adekvatan izbor igračaka veoma je značajan jer pravi odabir sredstava za igru ima moć da dete podstakne da uplovi u svet imaginacije, da zavoli i prihvati  ono prema čemu ima veliki otpor: povrće, voće, meso, čaj i - naviku pospremanje  igračaka!

Idealan način suptilnog ubeđivanja deteta da proba da jede ono što uporno odbija jeste igra kulinarstva: priprema, serviranje obroka, organizacija čajanki za ukućane i društvo. A onda, degustacija obroka iz igre u stvarnosti.

Potpuno opremljene kuhinje https://igrackeplus.rs/collections/kuhinje/kuhinje sadrže sve što je potrebno da “ male kuvare” u igri podstakne da požele da budu “veliki gurmani” u stvarnosti. Ujedno, kvalitetni kuhinjski setovi podstiču decu da uživaju u pripremi, serviranju obroka i pospremanju pribora - igračaka! Opremljene kuhinje su idealne za predškolske ustanove, igraonice  i domaćinstva.  A kako je investicija u dete  investicija u budućnost , odaberite kuhinju za vaše najdraže biće  i - neka igra počne

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave