Podsticanje dečije kreativnosti

Većina savremenih roditelja imala je situaciju da im dete veoma brzo pokazuje nezainteresovanost, dosadu pa čak i na svojstven način, izražava nezadovoljstvo tek dobijenom, traženom, neretko, “suzama stečenom” skupocenom igračkom. 

Razlog takvog ponašanja je u činjenici da deci, u stvari, trebaju igračke koje će im na duži vremenski period biti predmet interesovanja, koje će im buditi maštu i znatiželju,a ujedno, podsticati kreativnost. Brz tempo života roditelja i hvatanje za “slamku spasa” kroz ponudu najrazličtijih sadržaja dostupnih na modernim tehnologijama, guši psihomotorni razvoj dece od najranijeg uzrasta. Posledice trošenja novca na “pasivne” izvore zabave  su pogubne, jer za decu i odrasle, kako je genijalni Ajnštajn istakao, mašta je važnija od znanja!  

Mašta podstiče kognitivni i socijalni razvoj dece. Pedagozi širom sveta naglašavaju da su veštine kritičkog razmišljanja i sposobnosti kreativnog rešavanja problema, ključne za pravilan dečji razvoj. Britanski stručnjak za edukaciju, Ser Ken Robinson, definisao je kreativnost kao “proces stvaranja originalnih ideja koje imaju vrednost” potencirajući njen ključni značaj za ekonomsku i kulturnu budućnost.

Kreativnost je veština koju, od najranijeg uzrasta, treba negovati i osnaživati kako bi dete izašlo na životni put kao samostalna, svesna ličnost, sposobna da se uhvati u koštac za izazovima koji su pred njim. Roditelji su često zabrinuti što za igru nemaju mnogo vremena, ali, nema mesta za očajavanje! Uz dobru organizaciju,sve se može postići! Stimulisanje dece predškolskog uzrasta da razmišljaju drugačije, da izražavaju svoju maštovitost i kreativnost te da tako dolaze do tačnih ili pogrešnih rešenja, oslobodiće ih da se povežu sa svetom oko sebe i da nauče da se do jednog cilja, ne dolazi uvek istim putem i po ustaljenim šemama.

Mogućnosti za podsticanje kreativnosti dece su beskrajne:

  • Za početak, slobodna igra različitih uloga likova iz knjiga, crtaća, filmova, predstavlja fantastičan način da se probudi mašta deteta i na taj način podstakne razvoj kreativnosti.
  • U svakom pokušaju da uradi započeto, hvalite detetov trud a ne samo krajnji rezultat. Ohrabrite dete da istražuje, samostalno ili sa drugarima, da slobodno izrazi svoje mišljenje jer, ako nema volje i hrabrosti da pokuša da uradi nešto drugačije, ne može da razvija kreativni potencijal.
  • Omogućite detetu da samostalno bira način istraživanja okruženja. Normalno je da proces sticanja saznanja nameće i neuredan prostor za igru. Naravno, posle ostvarenja istraživačke misije, dete aktivno treba da bude uključeno u pospremanje i vraćanje stvari na svoje mesto.
  • Kreativnost nesumnjivo podstiče i adekvatan izbor rekvizita za igru. Uz set “Piratska tvrđava” https://igrackeplus.rs/collections/igracke-i-setovi-za-igru/products/set-za-igru-piratska-tvrdjava, potraga za blagom može  da počne odmah jer fenomenalna avantura predstavlja izazov koji je mnogo više od igre!

Svako dete u sebi nosi kreativnost. Roditelji treba da budu generator razvoja dečije mašte i da, kad god je to moguće, zajedno uživaju u svetu imaginacije, možda baš kao članovi piratske posade :-).  

 

 

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave