Razvoj samopouzdanja kod dece

Vera u sebe jedan je od ključnih preduslova za uspeh u životu. Samopouzdanje osnažuje hrabrost i pozitivno deluje na lični kvalitet života. Za sticanje zdravog  samopouzdanja, detetu je neophodna pomoć roditelja. Do polaska u školu, porodica je “temelj” za izgradnju sposobnosti unutrašnjeg osećanja vladanja sobom. Deca koja prihvataju sebe, svesna svojih vrlina i svojih mana, tokom odrastanja se lakše suočavaju sa konfliktima i raznim negativnim uticajima. Samopouzdanje se usađuje od najranijeg detinjstva, kroz igru, svakodnevne aktivnosti i različite situacije kojima je dete izloženo.  Deca koja uz podršku roditelja konstantno razvijaju samopuzdanje, češće su nasmejana, više uživaju u detinjstvu, tokom odrastanja imaju realističniji pogled na svet i uvek teže ka optimizmu. Najveći rizik za razvoj niskog samopouzdanja imaju deca koja se ne osećaju sigurno u porodičnom ambijentu. Zdravo samopouzdanje - unutrašnje vrednovanje sebe, dete razvija kroz balans osećanja da je istovremeno i sposobno i voljeno.

Igra, kao spontana i dobrovoljna aktivnost, predstavlja najtipičniji oblik izražavanja deteta. Značaj igre ogleda se u detetovom fizičkom, spoznajnom i socijalno-emocionalnom razvoju, ali i u stvaranju samopouzdanja. Da bi kroz igru iskazalo i doživelo iskustvo (ne)uspeha, dete treba da bude izloženo različitim situacijama i različitim sadržajima.  Da bi to omogućili u  kućnom ambijentu, roditelji ne treba da porodični dom transformišu u “skladište” igračaka. Dovoljna je adekvatna selekcija rekvizita za igru.  Deci predškolskog uzrasta, najkorisnije su igračke koje bude maštu, igračke koje podstiču na različite uloge i snalažljivost u sklapanju  sitnijih delova u jednu veliku celinu.

Setovi koji zahtevaju slaganje https://igrackeplus.rs/collections/vozovi, daju deci mogućnost širenja vokabulara kroz upoznavanje različitih delova, razumevanje mnogobrojnih pojmova, doprinose vežbanju koncentracije i podsticanju kreativnosti. Maštovita sredstva za igru,  pozitivno utiču na razvoj dečije samosvesti, samopouzdanja, socijalnih odnosa i emocionalne inteligencije.

U procesu usvajanja nove veštine, dete treba da vežba, da iznova i iznova pokušava da prevaziđe sopstvena dostignuća sve dok u tome ne uspe. Igra utiče na sve aspekte razvoja deteta – senzomotorni, kognitivni, emocionalni. Kroz igru, dete razvija veštine komunikacije, interakcije, uči da daje, uči da deli. Sami ili sa drugarima, nakon sastavljanja seta železnice, deca kroz igru mogu da započnu putovanje vozom, uz set svetski poznatog brenda KidKraft zvanično dostupnog od ove godine i u Srbiji. Srećan put u svet odrastanja :-)

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave