Kako urediti dečiju sobu?

Dečije  kraljevstvo

 “Svi snovi se mogu ostvariti ako imamo dovoljno hrabrosti da idemo za njima. “ (Walt Disney)

Da bi dete steklo sigurnost i hrabrost,  neophodno je da ima svoje “kraljevstvo”, svoj kutak u kom mašta, sanja, svoje mesto iz kog će zakoračiti  na put koji vodi ka ostvarenju želja. Stoga roditelji, od saznanja, iščekivanja i dolaska na svet novog  člana porodice, nastoje da u porodičnom domu naprave prostor koji je bezbedan i siguran za najvoljenije biće. Neretko “kraljevstvo” opremaju intuitivno jer, duboko u sebi, znaju da je osećaj sigurnosti veoma značajan činilac detetovog napretka, donošenja odluka, uspostavljanja poverenja prema drugima i razvijanje kvalitetnih socijalnih odnosa.  Nije novost da deca koja imaju dobar odnos sa roditeljima i porodični ambijent koji im uliva sigurnost, postižu bolji uspeh u školi i u aktivnostima kroz koje ispoljavaju svoje talente i svoju posebnost.

Bilo da imaju veliki ili mali dom, roditelji se često pitaju kako da funkcionalno i estetski lepo, opreme sobu za svoje mezimče. Soba prevashodno treba da bude bezbedna, a u prvim godinama života deteta, opremljena zaobljenim, mekim nameštajem primerenom uzrastu. Stručnjaci pedagozi, psiholozi i naučnici preporučuju maštovite, upečatljive komade nameštaja jer prostor itekako deluje podsticajno na rast i napredak deteta. Ambijent je veoma značajan jer, pored spavanja, dete u svojoj sobi mašta, u svojoj sobi uči, u svojoj sobi se igra.

Pored adekvatnog prostora za knjige, igračke i garderobu, značajno mesto u sobi svakog deteta ima  krevet. Kad dete uplovi u svet snova, na kvalitetnim a maštovitim krevetima mogu da budu sve što žele: piloti, princeze, srednjovakovn ratnici…

https://igrackeplus.rs/collections/namestaj/kreveti

Uz dodatak kreativnih stolova i polica, roditelji će najdražem biću izgraditi  „kraljevstvo“  kao odskočnu daskz za siguran i hrabar detetov iskorak na put ka ostvarenja snova.

Dodaj komentar

Komentari se moderišu pre objave